Amazon Cloud Technologies користи генеративна вештачка интелигенција за да ги забрза иновациите во автомобилската индустрија

Amazon Bedrock лансираше нова услуга, Amazon Bedrock, за да им го олесни машинското учење и вештачката интелигенција за клиентите и да ја намали бариерата за влез за програмерите.

Amazon Bedrock е нова услуга која им овозможува на клиентите API пристап до основните модели од Amazon и водечките стартапи со вештачка интелигенција, вклучувајќи ги AI21 Labs, Anthropic и Stability AI.Amazon Bedrock е еден од најлесните начини за клиентите да градат и да ги размерат генеративните апликации за вештачка интелигенција користејќи модел на основа, намалувајќи ја бариерата за влез за сите програмери.Клиентите можат да пристапат до робустен сет на основни модели на текст и слики преку Bedrock (услугата во моментов нуди ограничен преглед).

Во исто време, клиентите на Amazon Cloud Technology можат да користат примероци на Amazon EC2 Trn1 напојувани од Trainium, што може да заштеди до 50% на трошоците за обука во споредба со другите примероци на EC2.Штом генеративниот модел на вештачка интелигенција ќе се примени во обем, најголемиот дел од трошоците ќе бидат направени од работењето и расудувањето на моделот.Во овој момент, клиентите можат да користат примероци на Amazon EC2 Inf2 напојувани од Amazon Inferentia2, кои се специјално оптимизирани за големи генеративни апликации за вештачка интелигенција што работат со стотици милијарди модели на параметри.


Време на објавување: јули-05-2023 година