NFC бесконтактни картички.

Како што употребата на дигитални и физички визит-картички продолжува да расте, така се зголемува и прашањето која е подобра и побезбедна.
Со порастот на популарноста на бесконтактните визит-картички NFC, многумина се прашуваат дали овие електронски картички се безбедни за употреба.
Има неколку клучни работи што треба да се земат предвид во врска со безбедноста на бесконтактните визит-картички NFC.Прво, неопходно е да се знае дека NFC-картичките користат технологија на радиофреквенција, која е шифрирана и високо безбедна.Покрај тоа, NFC-картичките често се опремени со безбедносни карактеристики како што се PIN или заштита со лозинка.

ТАП2

Технологијата Near Field Communication или NFC овозможува два мобилни телефони или електронски уреди да разменуваат податоци на кратки растојанија.
Ова вклучува споделување контакти, промоции, рекламни пораки, па дури и плаќање.
Визит-картичките со овозможен NFC може да бидат корисни алатки за бизнисите кои сакаат да ја зголемат свесноста за брендот и да промовираат производи и услуги.Или дури и плаќајте по прифатлива цена.

Бизнисите може да користат картички со овозможен NFC за да им помогнат на клиентите да најдат информации за нивните брендови, производи, услуги и опции за плаќање.
На пример, клиентот може да скенира картичка во неговиот телефон за да дознае повеќе за одреден производ или услуга понудена од продавач на мало.Или, тој може да плати за купување без да внесува информации за кредитна картичка.
Во оваа дигитална ера, гледаме промена од традиционални визит-картички кон дигитални картички.Но, што е NFC и каде се користи?

NFC, или комуникација во близина на теренот, е технологија која им овозможува на два уреди да комуницираат еден со друг кога се блиску еден до друг.

ТАП3

Оваа технологија често се користи во системи за бесконтактно плаќање, како што се Apple Pay или Android Pay.Тие исто така може да се користат за размена на детали за контакт или споделување датотеки помеѓу два уреди.

Оваа технологија ви овозможува да вршите плаќања само со допирање на вашиот уред на друг уред со овозможен NFC.Не треба ни да внесете PIN број.
NFC најдобро функционира со апликации за мобилно плаќање како PayPal, Venmo, Square Cash итн.

TAP7

Apple Pay користи NFC технологија.Така и Samsung Pay.Го користеше и Google Wallet.Но, сега, многу други компании нудат свои верзии на NFC.


Време на објавување: 10.08.2023