Соединетите Држави го продолжуваат извозното ослободување на кинески чипови во Јужна Кореја и други земји

Соединетите Држави одлучија да го продолжат едногодишното откажување што им овозможува на производителите на чипови од Јужна Кореја и Тајван (Кина) да продолжат да носат
напредна полупроводничка технологија и поврзана опрема за кинеското копно.Овој потег се смета за потенцијално поткопување на САД
напорите да се ограничи напредокот на Кина во технолошкиот сектор, но исто така се очекува да спречи широко распространети нарушувања на глобалниот полупроводник
синџирот на снабдување.

Соединетите Држави го продолжуваат извозното ослободување на кинески чипови во Јужна Кореја и други земји

Алан Естевез, потсекретарот за индустрија и безбедност во Одделот за трговија, зборуваше на настан во индустријата во јуни за можноста за
продолжување, чија должина допрва треба да се одреди.Но, владата поднесе предлог за неопределено изземање.
„Администрацијата на Бајден има намера да ги продолжи откажувањата за да им овозможи на производителите на полупроводници од Јужна Кореја и Тајван (Кина) да задржат
операции во Кина“.Алан Естевез, потсекретар за индустрија и безбедност во Одделот за трговија, изјави на конференцијата за индустрија минатата недела
дека администрацијата на Бајден има намера да го продолжи ослободувањето од политиката за контрола на извозот што ја ограничува продажбата на напредни процесни чипови
и опрема за производство на чипови во Кина од страна на САД и странски компании кои користат американска технологија.Некои аналитичари веруваат дека
потегот ќе го ослаби ефектот на политиката за контрола на извозот на САД врз чиповите во Кина.

Соединетите држави планираат да го продолжат сегашното откажување, кое истекува во октомври оваа година, со истите услови.Ова ќе им овозможи на јужнокорејските и
Компаниите од Тајван (Кина) ќе донесат американска опрема за производство на чипови и други важни материјали во нивните фабрики во Кина, дозволувајќи
производството да продолжи без прекин.


Време на објавување: 21 август 2023 година